Amerikaanse rommelhypotheken.

Amerikaanse rommelhypotheken.
Amerikaanse rommelhypotheken.

Amerikaanse rommelhypotheken.

In augustus 2007 leidde Amerikaanse rommelhypotheken tot grote paniek in de bankwereld en vervolgens ook de financiële wereld. Naderhand sloeg de vonk over van financiële wereld naar de reële economie. Toen het oversloeg naar de reële economie, waren we allemaal de sigaar.

Hoe ontstond deze crisis?

Amerikaanse banken hadden hypotheken gemengd met andere financiële producten. Deze producten noemen we CDO’s (collateralized debt obligations). Je koppelt als het ware verschillende leningen en andere beleggingsvormen tot een product.

Is dit een probleem??

Ja, dat is het zeker, want als je hele diverse zaken met elkaar vermengd tot een geheel. Is de kans groot dat je het overzicht bijster raakt. Zo werden erg risicovolle hypotheken niet meer zichtbaar. Deze werden dus door verhandeld voor een te dure prijs. Deze risicovolle hypotheken kwamen tot stand doordat banken veel te weinig inkomenseisen stelde. Mensen met (veel) te weinig inkomen kregen toch een hypotheek.

Gevolg.

Beleggers kregen steeds meer door dat de CDO’s geen waarde hadden en verkochten deze. Gevolg is, als er massaal verkocht wordt. Dan zijn deze producten op een gegeven moment niets meer waard zijn. Dus kregen banken een groot probleem. Hun uitgegeven leningen waren niets meer waard. Vervolgens konden zij ook niet meer voldoen aan hun eigen betalingsverplichtingen.

Toen kwam de fase dat we er allemaal last van gingen krijgen. Bedrijven kregen geen leningen meer. Konden daardoor minder investeren en vervolgens minder produceren. Als er minder geproduceerd wordt, zijn er ook minder mensen nodig. Dus verliezen veel mensen hun baan en hebben dan te maken met inkomensverlies. Als consumenten inkomensverlies hebben, zijn ze niet meer in staat om te kopen (consumeren)

De toekomst.

Door het invoeren van strengere regels, m.b.t. het eisen van genoeg inkomen bij mensen die vragen om een hypotheek. Is bovenstaand probleem deels opgelost. Zijn we nu helemaal boven Jan? Nee, de kapitaaleisen die onder regering  van Obama werden gesteld aan banken, worden minder zwaar. Dit komt door het beleid van Trump, deze wilt het verlenen van krediet weer gemakkelijker maken. Zo gaan diverse kapitaaleisen aan banken verdwijnen of minder worden. Dus bestaat de kans dat er in de toekomst, weer een financiële crisis kan ontstaan. Blijkbaar hebben we dan toch niet zoveel geleerd van het crisisjaar 2007.