Circulaire economie deel 2

Circulaire economie deel 2

In mijn vorige bericht heb ik al beschreven wat circulaire economie is en wat dat voor ons als consumenten en producenten allemaal betekent. Nu wil ik hier een vervolg aangeven, omdat het erg noodzakelijk is dat we hiermee serieus aan de slag gaan.

De wereldbevolking zal de komende jaren flink gaan stijgen. Heel veel monden zullen allemaal gevoed moeten worden. Helaas hebben we dan niet genoeg aan wat de aarde opbrengt aan grondstoffen, we hebben dan meerdere aardbollen nodig om iedereen tevreden te houden. Dus moeten we ons klaar maken voor een grote transformatie. Soms denk ik weleens dat mensen dit wel beseffen maar dit verdringen. Maatschappelijke frustraties komen ook voort uit het feit dat we nu voor een kruispunt staan. Als je voor een kruispunt staat dan ben je niet meer zeker van wat er allemaal gaat gebeuren. Het wordt een uitdaging om toch een sociale samenhang te blijven houden in onze samenleving. Je kunt een dergelijke grote transformatie alleen maar samen doen. Alleen wat aanmodderen heeft geen zin. Hier ligt mijn inziens ook een taak voor de EU, die zeker bestaansrecht heeft maar geheel anders ingericht moet worden. De EU moet zich gaan richten op een paar kerntaken, verduurzaming economie, veiligheid, logistiek en fiscaliteit.

Investeringen in circulaire economie.

Gelukkig investeren steeds meer bedrijven in onze circulaire economie. Bedrijven zien er ook de economische voordelen van in. Je kunt producten zo ontwerpen dat ze na gebruik weer gemakkelijk kunnen gebruikt worden in de fabricage van andere producten. Dit vergt wel veel samenwerking tussen de diverse producenten. Het levert wel veel kosten voordelen op.Verder kun je ook producten maken die veel langer meegaan, eigenlijk is dat ook een stap richting vroeger. Toen werden ook producten gemaakt die degelijk waren met de bedoeling om lang mee te gaan. Je kunt ook producten met elkaar delen. Veel mensen in de Randstad delen(huren) bijvoorbeeld een auto. Verder kan je er ook voor zorgen dat de producent eigenaar blijft van een product. Dat jij als consument als het ware alleen maar gebruik maakt van het product. Diezelfde producent zorgt er wel voor dat als het product stuk is, dat deze weer gemaakt wordt en dat je zodoende het artikel niet weg hoeft te gooien.