Wat is circulaire economie?

cropped-cropped-cropped-cropped-cropped-cropped-default_main_image-1.jpg
Wat is circulaire economie?

 

Wat is circulaire economie?

De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd.

Praktisch voorbeeld van wat is een circulaire economie.

Op dit moment zijn diverse producenten bezig om producten op een andere manier te maken, als dat wij gangbaar vinden. Ze werken op een milieu slimme manier (dit is de benaming die ik er persoonlijk aangeef). Producten worden in eerste instantie zo geproduceerd, zodat ze helemaal opnieuw gebruikt kunnen worden na het eerste gebruik. Zo blijf je met nul afval zitten met andere woorden er blijf geen restdeel achter die niet hergebruikt kan worden. Dit is voor het milieu natuurlijk heel belangrijk, in de textielbranche zijn ze al met kleding bezig die na gebruik weer verwerkt kan worden in een nieuwe vezel. Van de nieuwe vezels kan men weer nieuwe kleding maken.

Voordelen van toepassing circulaire economie.

Grote voordeel is dat je niet alleen geen afval meer hebt maar dat je ook veel minder energiekosten en water hoeft te gebruiken bij het maken van nieuwe kleding. Dit zorgt ervoor dat de CO2 uitstoot veel minder wordt. Dat zorgt er weer voor dat de opwarming van de aarde minder hard gaat als dat nu het geval is. Vergeet niet dat de textielindustrie een heel vervuilende industrie is. Met name het produceren van katoen vergt veel van ons milieu. Je hebt behoorlijk veel water nodig om bijvoorbeeld een t shirt te maken van katoen.

Milieubewuste consumenten.

Het is dus een echte win-win situatie, alleen vraagt het milieubewuste consumenten die ook deze producten willen kopen. Willen we dat dit bij meer producten zo gaat. Dan hebben we mensen nodig die ook in staat zijn om dit goed te ontwerpen en dit ook goed weten te vermarkten. Het moet natuurlijk ook commercieel handig aangepakt worden en dit laatste is niet altijd wat goed gebeurt. Vooral de consumenten laten zien dat ze er zelf ook voordeel van hebben is een sterk verkoopargument. Maak je producten die duurzaam zijn en en ook nog eens milieuvriendelijk gemaakt zijn. Dan willen mensen er best wel iets meer voor betalen, zeker met het besef dat ze uiteindelijk goedkoper uit zijn. Doe je veel langer met je spullen, hoef je minder snel iets nieuws te kopen. Alleen we zullen nog meer voorlichting moeten geven tegen de wegwerpcultuur.

zie ook https://www.jaccoheijnen.nl/toeslag-aanvragen-voor-2016/ en https://www.jaccoheijnen.nl/buitenlandse-belastingplicht/