Concurrentie bij hypotheken.

Concurrentie bij hypotheken.
Concurrentie bij hypotheken.

 

Concurrentie bij hypotheken.

Doordat er te weinig concurrentie was hebben mensen jarenlang teveel aan hypotheekrente betaald. Zoals men weet krijg je bij meer aanbieders vaak een lagere prijs bij een gelijkblijvende vraag. Dit is een economische wetmatigheid. Die zeker ook opgaat in de hypotheekwereld.

In het verleden waren er maar enkele spelers in de markt om een hypotheek te verstrekken. Dit is vaak een ongezonde situatie. Als er maar enkele aanbieders zijn. Gaan deze zich niet zelf in het vlees snijden door scherpe en lage rentes te gaan vragen. Dus dan kan meer concurrentie geen kwaad. Gelukkig is dat nu het geval. Uiteindelijk profiteert daar de hypotheekvrager van.

Vereniging Eigen Huis dat is een vereniging die opkomt voor de belangen van mensen met een eigen huis. Is hier natuurlijk tevreden over. De extra marge die banken maakte op de hypotheekrente mag niet meer. Zodoende is de hypotheekrente lager geworden.

Wie zijn de extra concurrenten?

Dat zijn vaak beleggers die komen van binnen en buitenland, met als voorbeeld Nederlandse pensioenfondsen. In de vorige situatie hadden Rabobank, ABN Amro en Ing ongeveer 70 procent van de markt in handen. Nu is dit marktaandeel teruggelopen naar ongeveer 50 procent. Dus is er nu sprake van een gezondere marktsituatie en er is meer goed nieuws. Verzekeringsbedrijven gaan zich mede toeleggen op het verstrekken van hypotheken, dus komt er nog meer concurrentie.

Voor investeerders is de hypotheekmarkt interessant omdat er relatief nog veel rendement valt te halen. Zeker als je dat vergelijkt met andere investeringsmogelijkheden. Verder kun je ook stellen dat Nederlandse hypotheken safe zijn ook in tijden waar het economisch minder gaat. Banken vinden de hypotheekmarkt minder interessant als van te voren omdat er strengere kapitaaleisen zijn gekomen. De Nederlandse Bank denkt wel dat ook in de toekomst mensen ook nog gebruik zullen maken van hypotheekbanken. De markt zal dus niet helemaal naar institutionele beleggers gaan.

 

zie ook mijn artikel over:  Wat is libor rente?

Wat is libor rente?