Economie scholing

 

Economie scholing.

Ik heb diverse M.B.O.-groepen les gegeven in bedrijfseconomie,statistiek,marketing en boekhouden en tevens gaf ik volwassenen les in boekhouden met de computer en ik gaf aan groepen volwassenen het vak arbeidsrecht,loonheffingen,fiscaliteit en financiën namens een particulier opleidingsinstituut. In het verleden heb ik economie les gegeven aan leerlingen van het vmbo, havo en vwo. Hierbij heb ik met meerdere lesmethoden gewerkt. Denk hierbij aan lesboeken van Procent en Index en lesbrieven van het L.W.E.O. Havoleerlingen heb ik ook les gegeven in Management en Organisatie. Bij dat vak werkte ik met de lesmethode In Balans. Ik gaf les in de onderbouw en de bovenbouw en ook aan eindexamenklassen.

Daarnaast gaf ik bijles in economie. Ik kan me goed inleven in de leerlingen en kom dus gemakkelijk met een gepaste oplossing. Voor leerlingen is economie een abstract vak, het is de kunst voor de docent om de theorie levend te maken. Waar ik vooral met veel voldoening aan terugdenk is het begeleiden van een slechtziende jongen, die op het vmbo heel slechte cijfers voor economie had en die door mijn hulp met een voldoende voor economie slaagde.

Coaching van startende ondernemers.

Het bijhouden van de administratie en het schrijven van een sterk ondernemingsplan zijn niet de makkelijkste of de leukste, maar wel heel belangrijke onderdelen van de bedrijfsvoering. Voor een beginnende ondernemer leiden beide vaak tot veel vraagtekens en frustratie. Maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Ik laat ondernemers daarom zien hoe het opzetten van een degelijke boekhouding ook makkelijk kan.

Het ondernemingsplan.

Het doet mij veel plezier om startende ondernemers te helpen bij het maken van een goed ondernemingsplan. Het geven van structuur aan een boekhouding behoort tot mijn specialiteiten. Een goed ondernemingsplan laat u nadenken over uw ondernemingsdoelstelling, uw sterke en zwakke plekken en uw kansen en valkuilen. De kracht van het ondernemingsplan: hoe concreter een plan wordt, hoe zekerder u zich voelt als ondernemer. Krijgt u een positief resultaat bij het uitwerken van een ondernemingsplan, dan weet u dat u een kans heeft en dat geeft weer zelfvertrouwen en zekerheid. Andersom werkt het echter ook: komt er een negatief resultaat bij het invullen van het ondernemingsplan, dan weet u dat u er beter niet aan kunt beginnen. Dat is naar, maar het bespaart u wel een hoop problemen. Vaak hebben ondernemers geen goed zicht op allerlei kosten die er gemaakt moeten worden, waardoor veel bedrijven het niet redden. Denk daarbij aan allerlei soorten belastingen, heffingen en vergunningen.

Goed invullen van een ondernemingsplan.

Door het goed invullen van een ondernemingsplan bent u zich meer bewust van al de dingen die op u af komen. Wat is het verschil tussen omzet, resultaat en winst? Kosten en investeringen? Duizelt het u nu al? Dan kunt u mijn hulp goed gebruiken. Maar ook als u weet wat de begrippen betekenen, is het niet makkelijk ze te gebruiken en de bijpassende cijfers voor uw bedrijf in te schatten. Ik leer u u uw financiële situatie realistisch in te zien.

Het inrichten van een goede boekhouding is van groot belang bij een onderneming. Dat begint al bij het kiezen van het boekhoudpakket: welke kies ik, is het nodig om een duur softwarepakket te kopen of kan ik dit ook op een goedkopere manier oplossen? Voor veel ondernemers is boekhouden saai en een verplicht nummer. Het is echter een essentieel deel van de bedrijfsvoering en kost niet alleen geld, maar levert ook heel wat op. Door een goede boekhouding bent u in staat om belastingaangiftes goed in te vullen, hoeft u geen boetes te betalen en kunt u belasting terugkrijgen indien u er recht op heeft. U heeft een beter overzicht en kunt daardoor vaak beter gebruik maken van mogelijke subsidies en aftrekposten. Afgezien daarvan het is gewoon verplicht. En als u inziet hoe nuttig het is, wordt het ook voor u een stuk leuker en interessanter.