Economische groei.

Economische groei.
Economische groei.

Economische groei.

We gaan er altijd maar van uit dat het streven is. Economische groei. Dat dit ons verder brengt in het verwezenlijken van diverse economische doelstellingen. Is dat ook zo?????

Een duurzame economie.

Steeds meer mensen hebben de mening dat dit niet het geval is, dat je veel meer moet gaan voor een duurzame economie. Een duurzame economie die goed is voor onze planeet maar zeker ook voor zijn bewoners. Een economie dus met een eerlijkere inkomensverdeling, nationaal maar ook internationaal. Nu is de graadmeter voor het meten van een goede economie voornamelijk de groei van het binnenlands product.

Gebruik maken van andere graadmeters.

Het zou verstandig zijn om ook andere graadmeters te gebruiken. Zoals hoe duurzaam produceren we, hoe maken we er een samenleving van die tevens ook goed sociaal in de steigers staat. Daar bedoel ik mee is er binnen een samenleving ook een goede sociale samenhang. Zijn we niet doorgeslagen in het neo liberale denken dat iedereen zich maar moet redden in een omgeving. Waar status voornamelijk gemeten wordt aan materiele dingen en niet aan echte kennis en kunde. Verder moeten we rekening houden met ons ecologisch plafond. Dat wil zeggen we mogen niet meer CO2 uitstoten dan dat onze planeet aankan. Gaan we over bepaalde grenzen, dan krijgen we te maken met klimaatveranderingen die niet zo maar om te keren zijn. Dus economische groei is niet alles bepalend.

Hergebruik van grondstoffen.

Verder raken ook bepaalde grondstoffen op, dit zorgt ervoor dat we veel meer moeten werken met een circulaire economie. (zie ook https://www.jaccoheijnen.nl/circulaire-economie/)

Het hergebruiken van materialen is van wezenlijk belang om uitputting van onze aarde te voorkomen. Statiegeld op kleine plastic flesjes is natuurlijk al een voorbeeld waar we mee aan de slag kunnen. (natuurlijk ook een goede manier om minder plastic in de oceanen te krijgen, de zogenaamde plasticsoep.) Ook het inleveren van oude mobiele telefoons die je niet meer gebruikt, levert veel bruikbaar materiaal op. Dit materiaal kan weer gemakkelijk hergebruikt worden. Dus je kunt ook als consument bijdragen aan een betere soort economie.

Verder kun je ook meer gebruik maken van kringloopwinkels, spullen worden daardoor weer hergebruikt en belanden niet in de afvalbak. (Vaak dienen deze kringloopwinkels ook een sociaal doel.) Waarom altijd iets weggooien als er even iets stuk aan is. Met een beetje slimheid kun je veel langer gebruik maken van je spullen. Dat scheelt weer het kopen van een nieuw product met vaak een hoop plastic beschermmateriaal.