Fiscaal beleid 2016

Fiscaal beleid 2016

 

Er komen in 2016 diverse veranderingen in fiscaal en in sociaal beleid. Enkele belangrijke wijzigingen wil ik bij deze op een rijtje zetten.

Tweeverdieners met kinderen gaan er goed op vooruit, doordat de inkomensafhankelijke combinatiekorting omhoog gaat, kun je in deze situatie twee duizend of zelfs twee duizend en vijf honderd euro er op vooruit gaan in dit jaar. Verder stijgt de kinderopvangtoeslag. Vooral ouders die allebei werken gaan er op vooruit, dan moet een ouder minimaal 4.900 euro verdienen per jaar en de ander een volledige baan hebben. Verder gaat de kinderbijslag voor iedereen omhoog, dit met een bedrag van 6 euro per kwartaal voor kinderen tot en met vijf jaar. Heb je kinderen van 6 tot 12 jaar dan krijg je een stijging van 8 euro, voor kinderen van boven 12 jaar, krijg je een stijging van 9 euro.

Vermogen en sparen voor spaarders is er goed nieuws het heffingsvrij vermogen gaat met 3.100 euro omhoog, dat betekend dat je 24.437 euro mag sparen zonder dat je er belasting over moet betalen. In de toekomst zal vermoedelijk een grondige herziening komen van de vermogensbelasting. Want het blijft vreemd dat je belasting moet betalen over een fictief bedrag en niet over wat je werkelijk aan rente hebt ontvangen.

WW rechten worden minder, je kunt nu maximaal twee jaar een ww uitkering krijgen dat was voorheen ruim drie jaren. De versobering van deze uitkering is vastgelegd in de wet Werk en zekerheid. Deze wet is doorgevoerd door de minister van sociale zaken Asscher. Ook de opbouw van ww rechten wordt versoberd.

Eigen woning de verlaging van de hypotheekrente aftrek blijft doorgaan, het maximale tarief waar je nog hypotheekrente mag aftrekken komt dit jaar uit op 50,5 procent. Daar staat wel tegenover dat tweeverdieners een grotere leencapaciteit krijgen en dat als je een energievriendelijk huis aanschaft je een extra hypotheekruimte kunt krijgen van 27.000 euro.

Zorgpremies de zorgpremies zullen weer stijgen, de gemiddelde zorgpremie voor een basispakket wordt 1.204 euro. Waarbij ook nog eens het verplichte eigen risico stijgt naar 385 euro. Daar staat wel tegenover dat de zorgtoeslag stijgt tot 992 euro voor alleenstaande en 1.905 euro voor partners.