Kampioen deeltijdwerken.

Kampioen deeltijdwerken.
Kampioen deeltijdwerken.

 

Kampioen deeltijdwerken.

Nederland is kampioen deeltijdwerken, relatief veel vrouwen werken in deeltijd. Nu is er ook een trend dat mannen steeds meer gaan werken in deeltijd. Deeltijd is een andere benaming voor werken als parttimer. Dat laatste wisten jullie natuurlijk al. Blijkbaar is het kiezen voor een deeltijd baan i.p.v. een voltijdbaan ook cultureel bepaald. In Zuid Europese landen zie je dus een duidelijk ander beeld.

De beroepsbevolking.

In Europa is er nergens een land waar zoveel deeltijd gewerkt wordt, denkelijk zijn we ook hierin wereldkampioen. Twee derde deel van de dames heeft een baan of is op zoek naar een baan. Bij de mannen zijn drie op de vier mannen aan het werk of zij zoeken een baan. Als je kijkt naar de beroepsbevolking dan tellen alle mensen mee die een baan hebben of die officieel op zoek zijn naar een baan. Verder moet je tussen de 15  jaar zijn en de AOW leeftijd. De hoogte van de AOW leeftijd schuift elk jaar een beetje op.

Niet iedereen heeft een baan en niet iedereen is op zoek naar een baan. Een reden kan zijn dat de partner een goed inkomen heeft of dat je bijvoorbeeld een bepaald vermogen hebt. Je ziet wel als de economie beter draait dat er altijd mensen op zoek gaan naar een baan, die dat voorheen niet deden.

Een luxe beslissing.

Eigenlijk is het kunnen kiezen voor een parttime baan ook een soort van luxe, al zal niet iedereen dat zo ervaren. Toch zijn er ook zaken die er voor zorgen dat mensen niet kiezen voor een parttime baan. Hier moet je denken aan dat mensen de vrees hebben om buitengesloten te worden. Je bent immers niet meer altijd aanwezig als andere wel werken. Verder vrezen mensen dat je een komende promotie kunt mislopen. Natuurlijk is een grote reden om parttime te werken,  het verdelen van de zorgtaken thuis.

 

zie ook https://www.jaccoheijnen.nl/circulaire-economie/

https://www.facebook.com/JaccoHeijnenAllroundFinancieelSpecialist/