lage rente

Lage rente.

 

Is het hebben van een lage rente in een land een zegen of een vloek?? De effectieve rente op de Nederlandse staatsschuld is bij een tienjarige staatslening tussen de 1,13 en 1,18 procent. Dat is een hele lage rente die menig record verbreekt. Dit betekent dat de Nederlandse staat op deze manier minder hoeft te betalen voor zijn leningen. Dit klinkt goed, echter het is niet alleen maar goed nieuws.

De reden waarom de rente zo laag is van een minder fraai economisch verschijnsel, de economie in de eurozone zit nog volop in een stagnatie. De vraag wilt maar niet aanwakkeren, we hebben nog maar een inflatie van 0,9 procent en in Italie is er zelfs sprake van deflatie. Deflatie is dat het algemeen prijsniveau lager wordt i.p.v. hoger, dit kan heel gevaarlijk zijn want bij te lage prijzen gaan producenten niet meer produceren en consumenten wachten met hun aankopen. Want dezelfde consumenten weten dat over een tijdje de prijzen nog lager worden en stellen daarom hun aankopen uit.

Wie nu leent heeft veel voordeel want de rente is immers erg laag, nadeel is er voor de spaarders die minder rente krijgen voor hun spaargeld. Sparen begint dan minder te lonen, men zoekt dan alternatieve beleggingen en dat zijn dan vaker riskantere beleggingen. In aandelen wordt nu meer geld gestoken met als gevolg dat er meer vraag is naar aandelen en als er meer vraag is en het aanbod blijft gelijk dan stijgen de prijzen. Dit is de reden waarom de aandelen meer waard worden en de aandelenkoersen stijgen.