Wat is libor rente?

libor rente
Wat is libor rente?

Wat is Libor rente?

Vaak kom je begrippen tegen in de media en dan wordt niet goed uitgelegd. Wat het begrip libor rente nu daadwerkelijk betekent.

Laatst was het begrip weer in het nieuws. In de toekomst gaat er namelijk een opvolger komen van deze rentesoort. Terwijl heel veel mensen(consumenten) helemaal niet weten wat het begrip daadwerkelijk inhoudt. En of zij er ook direct of indirect mee te maken hebben of krijgen.

Je hebt diverse soorten rentes en de ene rente is niet de andere rente. Ik vind het als docent natuurlijk leuk om een dergelijk begrip beter uit te leggen.

Belangrijk is om te weten dat er veel soorten rentes zijn. De hoogte van rente kan ook enorm verschillen. Op je spaarrekening krijg je heel wat minder rente dan dat je aan rente moet betalen. Voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening.

LIBOR rente is de rente, die banken onderling elkaar in rekening brengen. Je hebt niet een soort maar er bestaan meerdere. De looptijd en de valutasoort bepaalt met welke LIBOR rente je van doen hebt. Deze rente soort is een belangrijke graadmeter voor diverse financiele producten. Gevaar is wel dat banken met elkaar afspraken gaan maken over de hoogte van deze rente. Die niet altijd voordelig zijn voor de klant.

Wat heb je daar als consument aan?

Als banken deze rente kunstmatig hoog houden door het maken van onderlinge afspraken. Hebben zij het voordeel dat ze deze hogere rente kunnen doorberekenen aan hun klanten.(ons dus) Concreet, de bank vraagt een hogere hypotheekrente of een hogere rente voor je persoonlijke lening, die je bij hun afsluit.

LIBOR rente gaat verdwijnen.

Aan het eind van 2021 zal het systeem gaan verdwijnen. Hopelijk wordt dit systeem dan vervangen door een minder fraude gevoelige opvolger. Diverse banken hebben boetes gekregen omdat er fraude werd gepleegd met dit systeem. Overigens LIBOR staat voor London Interbank Offered Rate.