stijging nationaal inkomen

Goed nieuws en ook slecht nieuws, omdat we in 2014 minder pensioenpremies gaan betalen krijgen we uiteindelijk een hoger inkomen dan in het vorige jaar. Het slechte nieuws is dat je op deze manier minder pensioen spaart voor later, dus een sigaar uit eigen doos is het wel. Verder is het zo dat de zorgpremies in 2014 omlaag gaan en dit is ook positief voor je inkomen.

Verdien je minder dan 4.000 euro bruto dan ga je er dus op vooruit. Doordat de het belastingtarrief van eerste belastingschijf omlaag gaat en je mag rekenen met een hogere heffingskorting en arbeidskorting gaan mensen met een minimuminkomen er profijt van hebben. De eerste belastingschijf is dat je van je inkomen over de eerste 19.645 euro een lagere bedrag aan belasting hoeft te betalen. Er gaan nu zelfs stemmen op om uiteindelijk nog maar twee belastingschijven te hebben die dan start met een eerste belastingschijf van ongeveer 62.500 euro. Echter dit laatste is nog toekomstmuziek.

Iemand met een minimuminkomen zal ongeveer 55 euro meer overhouden per maand dan in het jaar 2013,iemand met een modaal inkomen zal 66 euro meer over houden. Mensen die meer dan 6.500 euro verdien gaan er een paar tientjes op achteruit. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de inkomens nivelleren d.w.z. dat de inkomensverschillen tussen de mensen kleiner worden al is dit wel natuurlijk erg relatief. Zo lang de verschillen terug gebracht worden in de vorm van tientjes is er niet echt sprake van een duidelijke nivellering.