Wanbetaling.

cropped-cropped-cropped-cropped-cropped-cropped-default_main_image-1.jpg

Wanbetaling.

Uit onderzoek blijkt dat MKB ondernemers zitten met een enorm probleem. Dat zijn klanten die niet op tijd betalen. Van de 100% MKB ondernemers zijn er maar liefs 93% ondernemers die een of meerdere rekeningen niet op tijd betaald hebben gekregen. Maar liefst 61 procent van de ondernemers heeft meegemaakt dat er helemaal niet betaald wordt. Dit zijn behoorlijke cijfers, houd er rekening mee dat kleinere bedrijven vaak het niet moeten hebben van gigantische reserves. Zij raken dan relatief snel in de problemen met hun liquiditeit.

Liquiditeit.

Liquiditeit wil zeggen, heb je genoeg geld beschikbaar om je eigen rekeningen te kunnen betalen op korte termijn. Dus het kan zo zijn dat je op papier genoeg omzet maakt, je ruim voldoende klanten hebt en je zou gemakkelijk rond moeten komen. Echter doordat veel klanten niet of helemaal niet betalen, je toch in de problemen komt. Terwijl je ondertussen wel je eigen rekeningen tijdig moet betalen. Niet alle crediteuren (organisaties/bedrijven die jij moet betalen) geven jouw het voordeel om later te betalen. Veel ondernemingen zijn al in de zware problemen gekomen door dit probleem. Het kan zo ver gaan dat je eventueel failliet raken kan. Een goed debiteurenbeheer is daarom van groot belang, zorgen dat je klanten op tijd betalen zonder deze klanten te verliezen aan een concurrent. Dit laatste klinkt gemakkelijk maar in de praktijk behoorlijk moeilijk.

Debiteurenlijst.

Belangrijk is om een goede lijst(debiteurenlijst) te maken waar precies staat hoeveel en wanneer een bepaalde klant zijn rekeningen moet betalen. Verder is ook belangrijk om in die lijst goed te kunnen zien, hoeveel tijd er verstreken is na de laatste betaaltermijn. Zorg ook dat je deze lijst goed paraat hebt en een melding krijgt bij verstrijken van betaaltermijnen. Mijn ervaring is, dat je er kort op moet zitten, een goed overzicht en snel op een fatsoenlijke manier aan de bel trekken bij je klant werkt het beste. Verder is het ook handig om een moment in te plannen op een vaste dag in de week of maand. Om deze debiteurenlijst te bekijken en bij te werken en vervolgens te gaan bellen, indien nodig. Uiteraard kan ik u ook helpen met een goed debiteurenbeheer, zie s.v.p. mijn contactgegevens op mijn website. https://www.jaccoheijnen.nl/contact/

 

zie ook https://www.jaccoheijnen.nl/toeslag-aanvragen-voor-2016/ en https://www.jaccoheijnen.nl/inflatie/