Zonne energie nog goedkoper.

Zonne energie nog goedkoper.

Doordat er betere technieken worden gebruikt,wordt zonne energie steeds goedkoper. Vooral de laatste vijf jaren zijn deze kosten behoorlijk gezakt. Als je gaat rekenen met megawatt uur dan was de kostprijs vijf jaren geleden iets minder dan 500 euro. Dat is nu terug gelopen naar 105 euro.(zakt nog steeds) Fossiele brandstoffen hebben een kostprijs van minder dan 100 euro per megawat uur, dus deze zijn nog steeds goedkoper maar men is bezig met een flinke inhaalslag.

Een goed alternatief voor zonne-energie zijn windmolenparken op het land. Bij deze parken is de prijs lager: ongeveer 80 euro per MWh. Vergeet daarbij niet dat windmolenparken op het land een stuk goedkoper zijn dan op zee. Want windmolens in de zee zijn duur: 125 euro per MWh. Het voordeel is wel dat windmolenparken in de zee vaak minder weerstand oproepen dan op het land. Waar mensen meteen windmolens als horizonvervuiling zien, gek eigenlijk in een land dat groot geworden is met windmolens. Echter windmolens uit het verleden worden gezien als romantisch en de moderne windmolens wordt gezien als storend.

 

Negatieve effecten fossiele brandstoffen.

Verder moet je natuurlijk rekening houden met de negatieve effecten en maatschappelijke kosten bij het gebruik maken van fossiele brandstoffen. Dit zijn behoorlijke nadelen voor onze maatschappij waarbij we allemaal de rekening van moeten betalen. Verder is er ook geen eerlijk vergelijk, want schrik niet, ook producenten van fossiele brandstoffen maken gebruik van subsidies. Het verhaal dat alleen duurzame energie gebruikt maakt van subsidies is beslist niet waar en een verkeerde voorstelling van zaken.

Zonnecellen te Heerlen.

In Heerlen hebben we een fabriek staan die Zonnecellen produceert namelijk Solland Solar, deze zit in zware tijden en dat komt omdat Chinese fabrikanten met dump prijzen werkt. Dit zorgt ervoor dat je met je prijzen omlaag moet en nog maar heel weinig winstmarge per product kan verdienen. Door het gebruik maken van hightech productielijnen kun je ook gaan werken met lage kostprijzen en dus kun je ook concurreren met Chinese dumpprijzen. Echter je hebt hiervoor kapitaal en investeringen nodig en dus in het begin subsidie. Hopelijk gaat de overheid hiermee aan de slag, want investeren in duurzame energie, is investeren in een nieuwe economie met nieuwe kansen. We moeten dit niet zien als kostenpost maar als een mogelijkheid om te investeren in een energievoorziening die uiteindelijk geld maar ook positieve milieueffecten oplevert.